De Burnout Coach

 

De Burnout Coach: Hoe tekenen van burnout herkennen en overwinnen

Wanneer je gepassioneerd bent door je werk, kan het aanvoelen als een eindeloze stroom van opwindende en verrijkende mogelijkheden. Maar wat gebeurt er als de nieuwigheid van het werk begint te vervagen? Zou je dan een burn-out kunnen krijgen? Werken voor een NGO vereist een grote mate van passie en toewijding. Er zijn weinig dingen die uitdagender zijn dan een groot deel van je tijd en energie aan anderen te besteden, zonder dat je er veel voor terugkrijgt. Maar hoewel dit niveau van onbaatzuchtigheid bewonderenswaardig is, brengt het ook zijn eigen gevaren met zich mee. Constante blootstelling aan de problemen van anderen kan emotioneel belastend zijn, vooral als je weinig ruimte of tijd voor jezelf hebt. In deze blogpost bekijken we een aantal duidelijke tekenen van burn-out, hoe je ze bij jezelf kunt herkennen en hoe je ze zo snel mogelijk kunt overwinnen.

Wat is burn-out?

Burn-out is een toestand van geestelijke en lichamelijke uitputting die kan worden veroorzaakt door langdurige stress en/of een gebrek aan zelfzorg. Het is een natuurlijke reactie op chronische stress, en een die op korte termijn nuttig kan zijn als het ons voorzichtiger maakt en minder geneigd tot het maken van fouten. Maar als je er niets aan doet, kan burnout ernstige gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Burnout wordt meestal veroorzaakt door langdurige stress, vaak als gevolg van werkgerelateerde zaken zoals lange werkdagen, onrealistische verwachtingen, of extreme taakeisen waardoor er weinig tijd overblijft voor zelfzorg. Burnout kan ook worden veroorzaakt door plotselinge, kortdurende stress, zoals een trauma of een groot verlies.

Vraag jezelf af: ben ik opgebrand?

Als je een verschuiving in je gevoelens of gedrag begint op te merken, is het een goed idee om een stapje terug te doen en jezelf af te vragen of je een van de tekenen van burn-out ervaart. Enkele van de meest voorkomende tekenen van burn-out zijn: – Vermoeidheid – Slaap is een belangrijke manier om te ontstressen en je lichaam nieuwe energie te geven. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dat een teken zijn dat je opgebrand bent. – Onvermogen om je te concentreren – Als je moeite hebt om geconcentreerd te blijven op je werk, kan dat een teken zijn dat je een aantal van je verantwoordelijkheden moet loslaten en tijd voor jezelf moet nemen. – Emotionele uitputting – Als je je emotioneel uitgeput voelt door je werk, of als je merkt dat je meer huilt dan normaal, kun je tekenen van burn-out ervaren. – Zelfkritiek – Als je regelmatig kritiek op jezelf hebt of jezelf bekritiseert, kan dat een teken zijn dat je opgebrand bent. – Vermijding – Als je merkt dat je regelmatig aspecten van je werk vermijdt, kan dat een teken zijn dat je opgebrand bent. – Verbinding verbroken – Als je je niet verbonden voelt met je werk en collega’s, kan dat een teken zijn dat je opgebrand bent.

Gebrek aan zelfzorg
Als je tekenen van burn-out ervaart, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen op het gebied van zelfzorg. Burn-out kan het moeilijk maken om te weten wanneer je genoeg hebt gehad, dus het is belangrijk om aan het begin van de week wat extra zelfzorg in te bouwen om de verleiding te vermijden om jezelf te veel te pushen. Het belangrijkste is dat je elke dag ruimte creëert voor rust en ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld als regel instellen dat je na 18.00 uur je e-mails en social media-accounts niet meer checkt. Zo heb je tijd voor rust en ontspanning en kun je je de rest van de dag concentreren op de belangrijke taken.

Overmatige drukte en overwerk
Overmatige drukte en overwerk kunnen een van de meest duidelijke tekenen van burn-out zijn. Als je merkt dat je regelmatig lange uren maakt, kan dat een teken van burn-out zijn. En als je niet oppast, kan het uitgroeien tot een ernstig en langdurig probleem. Als je merkt dat je buitensporig veel uren maakt, probeer je dan af te vragen waarom je dat doet. Zet je te veel druk op jezelf? Leg je jezelf onnodige verwachtingen op? Als je een burn-out ervaart, is het belangrijk om de hoeveelheid overwerk die je doet te verminderen. Probeer wat ruimte te creëren voor rust en ontspanning, en voor reflectie, zodat je de tijd kunt gebruiken om na te denken over wat je met je werk doet en waarom.

Conclusie
Burn-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting die kan worden veroorzaakt door langdurige stress en/of een gebrek aan zelfzorg. Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je genoeg rust en ontspanning hebt gehad, dus probeer daar elke dag ruimte voor te creëren. Als je een verschuiving in je gevoelens of gedrag begint op te merken, is het een goed idee om een stapje terug te doen en je af te vragen of je een van de tekenen van burn-out ervaart. Een van de beste manieren om een burn-out te voorkomen, is door aandachtig met je werk bezig te zijn. Wees aanwezig bij je werk en denk na over wat je kunt doen om de hoeveelheid stress die je ervaart te verminderen. Als je tekenen van burn-out ervaart, is het belangrijk om tijd te nemen voor rust en ontspanning, en om na te denken over wat je met je werk doet.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.