Wat is HSP? Wat maakt het moeilijk en hoe ermee om te gaan?

Wat is hsp

Human Stress Phases (HSP) zijn het resultaat van verschillende soorten stressoren die talrijke biologische reacties teweegbrengen. Deze reacties ondergaan verschillende gedrags-, cognitieve en fysiologische veranderingen. Wanneer het lichaam chronische stress ervaart, kan het deze veranderingen niet aan en reageert het door bepaalde systemen af te remmen of uit te schakelen om ons te beschermen tegen verdere stress. HSP is één van de vele stressreacties die je lichaam ondergaat wanneer het geconfronteerd wordt met een constant spervuur van externe spanningen. De uitdrukking "Hoge Stress Persoonlijkheid" is pas onlangs erkend en grondig onderzocht omdat Hoge Stress Personen zich vaak niet realiseren dat zij gestrest zijn en daarom geen hulp zoeken of valideren dat er iets mis is met hen; zij weten alleen dat zij onder een ondraaglijke hoeveelheid druk blijven leven. Hoe meer mensen dit fenomeen erkennen en hulp zoeken, hoe meer middelen er beschikbaar komen voor professionals om meer te begrijpen van HSP en hoe ze High Strains het beste kunnen ondersteunen in hun leven.

Wat is HSP?

Wat is hsp? High Stress Personality (HSP) is een term die gebruikt wordt om een bepaalde subset van mensen te beschrijven die zeer gevoelig zijn voor externe stressoren, die vaak melden een hoge mate van gevoeligheid te hebben, of die lijden aan een bepaalde "gevoeligheidsstijl". Deze mensen zijn niet alleen zeer gevoelig voor externe stressfactoren, maar ervaren ook vaak diverse symptomen die verband houden met een overactief sympathisch zenuwstelsel, zoals een verhoogde hartslag, moeite om in slaap te vallen en te blijven, stemmingswisselingen en de neiging om negatieve gebeurtenissen te herkauwen.

Er zijn verschillende manieren om gevoeligheid te meten, zoals de mate van ongemakkelijke emoties als reactie op stimuli (ook bekend als sensorisch-emotionele gevoeligheid), de mate waarin mensen geloven dat ze "bedraad" zijn om op de een of andere manier gevoelig te zijn, of de mate waarin mensen geloven dat ze een verhoogd "gevoeligheidsgen" hebben dat bij een hoog percentage van de bevolking aanwezig is. Gevoelig-emotionele gevoeligheid, gen, en fysiologische gevoeligheid zijn allemaal verschillende varianten van Hoog Sensitiviteit Persoonlijkheid.

Wat maakt HSP moeilijk?

Hoge Stress Personen realiseren zich vaak niet dat zij gestrest zijn en zoeken daarom geen hulp of bevestigen niet dat er iets mis is met hen; zij weten alleen dat zij onder een ondraaglijke hoeveelheid druk blijven leven. Hoe meer mensen dit fenomeen herkennen en hulp zoeken, hoe meer middelen er beschikbaar komen voor professionals om meer te begrijpen van HSP en hoe zij High Strains het beste kunnen ondersteunen in hun leven.

HSP is een van de vele stressreacties die je lichaam ondergaat wanneer het geconfronteerd wordt met een constant spervuur van externe spanningen. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde hartslag, bloeddruk en stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Deze verhoogde stressrespons is gunstig in gevaarlijke of bedreigende situaties en helpt je te vluchten of te vechten. Helaas is de stressrespons die HSP veroorzaakt vaak excessief, langdurig en moeilijk te controleren. Dit kan leiden tot verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen, waaronder hartkwalen en sommige vormen van depressie.

Conclusie

Mensen met hoge stress beseffen vaak niet dat ze gestrest zijn en zoeken daarom geen hulp of bevestigen niet dat er iets mis is met hen; ze weten alleen dat ze onder een ondraaglijke hoeveelheid druk blijven leven. Hoe meer mensen dit fenomeen herkennen en hulp zoeken, hoe meer middelen er beschikbaar komen voor professionals om meer te begrijpen van HSP en hoe zij het beste HSP kunnen ondersteunen in hun leven. HSP is een van de vele stressreacties die je lichaam ondergaat wanneer het geconfronteerd wordt met een constant spervuur van externe spanningen. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde hartslag, bloeddruk en stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Deze verhoogde stressrespons is gunstig in gevaarlijke of bedreigende situaties en helpt je te vluchten of te vechten. Helaas is de stressrespons die HSP veroorzaakt vaak excessief, langdurig en moeilijk te controleren. Dit kan leiden tot verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen, waaronder hartkwalen en sommige vormen van depressie. Hoge Stress Personen beseffen vaak niet dat ze gestrest zijn en zoeken daarom geen hulp of bevestigen niet dat er iets mis is met hen; ze weten alleen dat ze onder een ondraaglijke hoeveelheid druk blijven leven. Hoe meer mensen dit fenomeen herkennen en hulp zoeken, hoe meer middelen er beschikbaar komen voor professionals om meer te begrijpen van HSP en hoe zij High Stress in hun leven het beste kunnen ondersteunen.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.