Mindfulness: wat is het en hoe kan het helpen?

Mindfulness training

 

Mindfulness is een steeds populairder wordende trainingstechniek die erop gericht is je in het huidige moment te brengen en je voortdurend drukke geest te verminderen. Mindfulness bestaat al duizenden jaren, maar de moderne wortels ervan gaan terug tot de jaren 1970 toen Jon Kabat-Zinn, een professor aan de Universiteit van Massachusetts Medical School, begon met het bestuderen van op mindfulness gebaseerde stressreductieprogramma's die werden aangeboden door leraren in een boeddhistische retraite op het platteland van Mississippi. Als je je afvraagt of je mindfulness training moet toevoegen aan je leven en praktijk, blijf dan lezen! Mindfulness training geeft je de kans om bewuster te leven en te werken aan je doelen. In dit artikel verkennen we wat mindfulness is, waarom het zo nuttig is voor iedereen, en hoe je kunt beginnen met het op te nemen in je dagelijkse routine.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een toestand van aanwezig zijn in het moment en ontvankelijk zijn voor de omgeving. Vaak verward met meditatie, is mindfulness eigenlijk veel eenvoudiger dan meditatie; het is een training die je leert op te merken wat er op dit moment gebeurt.

Bij mindfulness gaat het er niet om de wereld of iemands gevoelens en gedachten te controleren of te veranderen. Zonder oordeel de gewaarwordingen, emoties, gedachten en fysieke handelingen in de wereld waarnemen is de sleutel tot mindfulness training. Deze praktijk stelt ons in staat ons meer bewust te worden van hoe onze gedachten, gevoelens en handelingen ons leven en dat van de mensen om ons heen beïnvloeden.

Hoe werkt mindfulness training?

Mindfulness training is bedoeld om mensen te helpen die het gevoel hebben dat hun leven voortdurend op de automatische piloot draait en die vaak opgaan in hun gedachten, gevoelens en handelingen. Wanneer we "in het moment" zijn, zijn we ons meer bewust van het heden, kunnen we ervoor kiezen om meer gericht te zijn op wat we willen, en hebben we meer controle over ons leven. Om beter te worden in mindfulness kun je beginnen met in een rustige kamer te zitten met je ogen dicht en je te concentreren op je ademhaling. Het doel is niet om je ademhaling te controleren, maar om je ervan bewust te zijn en je te concentreren op het gevoel van je longen als je in- en uitademt. Dit soort ademhaling wordt "ademhaling" genoemd, en het is een heel eenvoudige manier om mindfulness te beoefenen. Je kunt je ook richten op je gedachten en gevoelens terwijl je mindfulness beoefent, maar probeer er niet in verstrikt te raken.

Voordelen van mindfulness training

Het is bewezen dat mindfulness een positieve invloed heeft op gezondheid en welzijn. Studies hebben aangetoond dat mindfulness het stressniveau verlaagt en de stemming, aandacht en relatievaardigheden verbetert. Het kan ook symptomen van angst, depressie en pijn verlichten.

Van mindful eten is bewezen dat het eetbuien vermindert door mensen te helpen het verband te leggen tussen hun gedachten en gevoelens en het voedsel dat ze eten. Dit kan mensen met eetstoornissen helpen, die vaak het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun trek in voedsel, maar ook mensen met normale eetgewoonten die zich angstig voelen over hun dieet.

Conclusie

Mindfulness is een krachtige training die je kan helpen de overgangen in het leven met meer gemak, gratie en helderheid tegemoet te treden. Mindful leven kan je helpen om meer aanwezig te zijn bij anderen en in je eigen leven. Het kan je ook helpen om meer acceptatie van je verleden, heden, en toekomstige ervaringen door steeds meer accepteren van de manier waarop dingen zijn op dit moment. Mindful leven kan je ook helpen om je meer te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn, terwijl je ervoor kiest om in het heden te leven in plaats van voortdurend bezig te zijn met denken aan de toekomst en wat er misschien nog komt. Als je mindfulness beoefent, kun je merken dat je stressniveaus dalen en dat je een groter gevoel van kalmte, helderheid en vrede ervaart. Je kunt zelfs verbeteringen zien in je gezondheid en relaties met anderen.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.